3D PRINTING & MEER

Your image

Toekomst Up-To-Date

In Open Lab atelier kijken we vooruit. 
Hoe evolueert de kunstwereld? Welke technieken worden er in de toekomst vooral gebruikt. Hoe kunnen toekomstige kunstenaars up-to-date zijn?
Eén van deze veelbelovende technieken is het gebruik van 3D printing en innovaties zoals lasercutting. In de kunstwereld worden ze al jaren toegepast en groeit er nog meer interesse.     

Your image

3D Printing

Voor kunstenaars is 3D printen een nieuwe manier van kunst maken en experimenteren. Zij kunnen hun kunstwerken een hele andere betekenis en realisatie geven. Bijna alles is mogelijk te printen en je hoeft je niet te laten limiteren in creativiteit. Met 3D printen krijg je exponentieel meer mogelijkheden. 

Your image

Voordelen

Minder tijdrovend, minder duur en véél beter voor het milieu. Er kan met verschillende materialen in vrijwel elke vorm geprint worden. 3D printen gaat verspilling van materiaal tegen en biedt ook materialen aan waar je anders niet mee zou kunnen werken. In tegenstelling van de traditionele beeldhouwkunst zijn de kunstwerken gemakkelijker uit te voeren. Het 3D geprinte materiaal is ook licht en sterk.

Your image

3D Prints met smaak

Open Lab beschikt over en aantal 3D-printers. Daarnaast zijn er nog meer 3D printers op school en kunnen studenten ook 3D printen in Makerspace
In het Senses Lab van Open Lab hebben we ook een Hyrel 3D voedselprinter voor wie artistieke smaakexperimenten wil creëren. Zo dagen we de studenten uit om verder te kijken dan alleen de technologie, maar vooral artistiek experimenteel zich te uiten en ontwikkelen.

Your image

...en meer

Lasercutting, 3D-houtgravuren, vinylsnijden, vacuumvormen, etc. behoren ook tot de mogelijkheden. Studenten kunnen hiervoor o.a. terecht bij Makerspace. Makerspace @ PXL/UHasselt is een open, multidisciplinair, technologisch ‘maaklabo’ waar je met technologieën kunt experimenteren. In Makerspace zijn o.a. volgende toestellen ter beschikking: Lasercutter, Vinylsnijder & T-shirtpers, Borduur-/Naaimachine, Vacuumformer, PCB Frees, Foamcutter, Plooibanken, Sheetpress, spuitgiet machine, …

Your image

3D Workshop

Ieder jaar organiseren we samen met Makerspace een 3D workshop en introductie van de mogelijkheden bij Makerspace. 
3D Prints ontwerpen is niet moeilijk meer. Er zijn veel 3D programma's die gratis worden aangeboden. We laten de student vrij in hoeverre er met 3D printing aan de slag wordt gaan. Studenten die 3D Printing ontdekken, zien de mogelijkheden ervan in en weten deze ook creatief te vertalen.