TOUCH & TACTILE ART

Van Touch Objects tot Tactile Art installaties

Your image

Kunst om te voelen

Het gebruik van de tastzin in de beeldende kunsten komt meer aan bod dan men verwacht. Zo is de tastzin ook onbewust veel keren aanwezig in performances en interactieve installaties. In Open lab gaan we een stap verder en onderzoeken we hoe de tastzin betekenis kan geven of als concept gebruikt kan worden.     

Your image

Van materie tot huid

Materialen hebben een structuur en bepaalde gevoeligheid die gebruikt kunnen worden om een reactie op te roepen. Voelen aan materie of de huid aanraken, vragen voor bepaalde emoties en/of reacties. Het zijn verborgen boodschappen die als het ware onder de huid liggen die ons meer vertellen dan we zien. De tastzin is ook meer dan de aanraking zelf, ook wind en temperatuur cf. warmte en koude maken ons bewust van een situatie of gegeven. Dit alles en veel meer maakt dat je met de tastzin meer kunt zeggen dan je vermoedt.

Your image

Educatieve bewustwording 

Kun je een vers ei zonder trucjes recht laten staan? 
Het is een klein experiment om aan te tonen dat je meer controle over je vaardigheden hebt dan je denkt. Het heeft allemaal te maken met bewustwording
Studenten werken aan artistieke experimentele opdrachten die leiden tot een Touch Object en/of Tactile Installation.  Het artistieke eindresultaat dient jezelf en anderen aan te zetten tot meer bewustzijn.

Your image

Lessen

In de lessen krijg je voorbeelden van tast -en tactiele kunstwerken van internationale kunstenaars. Er wordt uitgelegd hoe zij de tastzin gebruiken. Zo krijg je een breed overzicht van wat Touch & Tactile Art kan zijn. 
Je leert daarnaast hoe je de tastzin als context en concept kunt gebruiken in het werk om betekenis te geven.