FOOD & EDIBLE ART

Van visuele voedselsculpturen en -schilderijen, eetconcepten, contextdiners tot smaak -en voedselinstallaties

Your image

Kunst gemaakt met eten 

Food & Edible (of Taste) Art is breder dan de term laat vermoeden.  In Open Lab ontdekken studenten artistiek en experimenteel de mogelijkheden van experimenten met eten, creatie van artistieke eetobjecten, een context visualiseren door eten,  performances met voedsel tot interactieve context diners en voedselinstallaties.   

Your image

Terug uit het verleden een toekomst

Eten en voedsel speelt een belangrijke rol in onze maatschappij. We hebben het nodig om te overleven. Het krijgt dan ook veel aandacht in onze maatschappij. Zo zijn er de Food Influencers op instagram en youtube en bestaan er duizenden foodblogs. Ook in de kunst heeft eten altijd al aanwezig geweest. Van de de kunstdiners van de Futuristen begin van de 20ste eeuw tot hedendaagse tentoonstellingen in musea waar Food & Edible Art terug veel aandacht krijgen.

Your image

Experimentele educatie

Studenten worden uitgedaagd om eten en voedsel op een andere manier te bekijken. Dit kan gaan van het als bouwmateriaal van een kunstwerk te zien of als middel tot een interactief sociaal kunstenevenement tot het puur conceptueel te gebruiken in een visuele vertaling. Maar net eveneens kan men het niet zichtbare gebruiken om iets zichtbaar te maken zoals bv. de zuurtegraad van citroensap te gebruiken om in marmer te etsen. Food & Edible Art heeft nog veel te ontdekken en biedt daarom ook veel toekomstperspectieven als beeldend kunstenaar.      

Your image

Lessen

In de lessen krijg je voorbeelden van werken van internationale kunstenaars. Er wordt uitgelegd hoe zij voedsel, het eten als symbool en smaken gebruiken om betekenis te geven aan een werk. Zo krijg je een breed overzicht van wat Food & Taste Art kan zijn. 
Je leert daarnaast hoe je voedsel en de smaakzin als context en concept kunt gebruiken in het werk om betekenis te geven. 

Your image

The Kitchen

In ons nieuw schoolgebouw is Open lab voorzien van een modern ingerichte keuken in het Smell Lab. Hier vinden we de materialen terug om aan de slag te gaan in de workshops en kun je als student ook zelf aan de slag om kunstdiners of eetbare visuele kunstwerken te maken.