CONTEXT & CONCEPT LAB

De betekenisgeving, het idee en de herkenbaarheid van het kunstwerk.

Your image

Het belang van context en concept

Kennismaken met het begrip conceptueel werken en het gebruiken van contexten en concepten in het artistieke ontwerpproces is belangrijk om authentiek te zijn. In Open Lab worden de geziene basistechnieken en/of experimenten conceptueel gelinkt en aan contexten en in werken vertaald.  
We zetten studenten aan tot na te denken over inhoud en betekenis van hun werken en een eigen visie te hebben zodat ze na hun studies als  beloftevolle authentieke kunstenaars in de kunstwereld treden.   

Your image

Beloftevolle authentieke kunstenaars

Als toekomstig beeldend kunstenaar zal je later je profileren door een herkenbare stijl. Werken rond een context en concept, naast technische kennis en knowhow opgedaan in de drie Labs kunnen je hierbij helpen. Het laat je toe om in alle artistieke vrijheid je werk zo divers mogelijk te tonen zonder de herkenbaarheid te verliezen. In Open Lab leren studenten dit te bewerkstelligen. Studenten leren rond een zelf gekozen context te werken en hiervoor hun eigen concepten te bedenken.

Your image

De context van het kunstwerk

 In de kunstwereld wordt het begrip context vooral gebruikt om te duiden waarrond het werk gaat. Het is dus belangrijk om de juiste context in het werk aan te geven om de betekenis van het kunstwerk te kennen anders zou het werk verkeerd begrepen, ervaren en gelezen worden. 

Your image

Het gebruikte concept

In een goed concept zorgen meerdere ideeën in evenwicht voor een herkenbare en leesbare betekenisvorming. Het concept kan ook echter verwijzen naar de manier waarop het materiaal in het kunstwerk wordt gebruikt om tot het kunstwerk te komen wanneer dit bijdraagt tot de context en doel van het werk.

Your image

Lessen

In de lessen krijg je voorbeelden van gebruikte contexten en concepten van internationale kunstenaars. Er wordt uitgelegd hoe zij deze gebruiken. Zo krijg je een breed overzicht van wat een context en een concept kan zijn. 
Je leert daarnaast hoe je deze context en concept kunt gebruiken in het werk om betekenis te geven.