THE FUTURE IS IN YOUR HANDS


Bij OPEN SENSES LAB denken we aan je toekomst. 
 We volgen de kunstwereld van dichtbij en denken aan morgen. 
 Want niet vandaag studeer je af, maar binnen een paar jaar!




 

HET OPEN SENSES LAB 

Het OPEN SENSES LAB atelier is het CROSS-OVER atelier bij uitstek! 
In het atelier OPEN SENSES LAB onderzoek je nieuwe artistieke mogelijkheden, zonder een specifieke focus op één medium of discipline. Je leert onder meer performances doen, video’s maken en 3D-printing op een experimentele manier te benaderen. Maar ook kunst met geur, smaak, tast en geluid, in combinatie met nieuwe media, komt uitgebreid aan bod. 

Vanaf het tweede bachelorjaar OPEN SENSES LAB verken je de breedte van Vrije Kunsten, onder meer door cross-over opdrachten en een project in de open ruimte. Net omwille van de verbondenheid met de andere ateliers Vrije Kunsten biedt het atelier OPEN SENSES LAB je de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen tot een eigenzinnige, authentieke en onderzoekende kunstenaar. 

Respect voor de specificiteit van de discipline gaat gepaard met theoretische verdieping, aandacht voor hedendaagse internationale tendensen, discipline-overschrijdende projecten en individuele gesprekken met zowel je collega-studenten als je docenten. 

Je krijgt zo de mogelijkheid om zelfstandig je eigen praktijk te ontplooien, je eigen positie te bepalen en zelf je tools te kiezen.

Your image
OPEN SENSES LAB bestaat uit drie ondergeschikte labs die met elkaar in cross-over gaan. 
Ieder lab biedt volgende onderdelen aan:
Your image
OPEN SENSES LAB motiveert en innoveert!
Your image

Werkveld

Via lezingen, atelierbezoeken en deelname aan tentoonstellingsprojecten ontdek en ervaar je het ruime werkveld. Zo organiseren we elk jaar een gevarieerd aanbod aan gastsprekers. De voorbije jaren waren onder meer Philippe Van Cauteren (Directeur S.M.A.K., Gent), Marianne Hoet (Phillips Internationaal veilingshuis), kunstenaar Vaast Colson, kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven, kunstenaar Sven ‘t Jolle, Nav Haq (curator MuHKA, Antwerpen), kunstenares Elly Strik, kunstenaar John Körmeling, Gallerist Frank Demaegd (Zeno-X, Antwerpen), kunstenaar Kasper Bosmans, Johan Creten, Jos De Gruyter & Harald ThysCécile B. Evans en nog vele anderen te gast.

Your image

Studentenprofiel

Heb je een ruime artistieke en maatschappelijke belangstelling? Ben je gepassioneerd en bezield door het in beeld brengen of in een vorm gieten van concepten? 
Wil je artistiek zoeken naar uitdrukkingsvormen en heb je een onderzoeke
nde creatieve geest
Dan ben je misschien wel de geknipte persoon voor Open Senses Lab!

We richten ons in de eerste plaats op studenten
met persoonlijkheid en met een grote creatieve inzet

Wij bieden je een grote flexibiliteit en een ondersteuning door topkunstenaars om je eigen parcours te zoeken en uit te bouwen.

Your image

Internationalisering

De praktijk van een hedendaags kunstenaar is bij uitstek internationaal en dat is duidelijk voelbaar in de invulling van de ateliers Vrije Kunsten. 
Jaarlijks komen er meerdere buitenlandse gastdocenten op bezoek, worden er projecten georganiseerd in samenwerking met buitenlandse Schools of Arts, bezoek je belangrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland en wordt je werk afgetoetst aan internationale ontwikkelingen. 

Bovendien kun je in het derde bachelorjaar Open Lab op Erasmusuitwisseling gaan bij één van onze vele partnerinstellingen binnen en buiten Europa en kun je tijdens je masterjaar een stage lopen in het buitenland.

Your image

Beroepsmogelijkheden

Afhankelijk van je interesses en ambities kom je als afgestudeerde master op verschillende plaatsen terecht in het werkveld. Idealiter kom je terecht in de kunstwereld als professioneel kunstenaar. Met een diploma van Master in de Beeldende Kunsten op zak is het ook mogelijk om tewerkgesteld te worden in het brede veld van de culturele sector. Bovendien kan dit diploma aangevuld worden met een specifieke lerarenopleiding (SLO) met als doel een carrière in het (kunst)onderwijs of kan het zelfs een stap zijn naar een academische carrière, zoals het Doctoraat in de Kunsten. Een bachelor na bachelor in de creatieve therapie biedt afgestudeerden ook in de psychische hulpverlening carrièremogelijkheden.

Your image

Het nieuw schoolgebouw

Begin februari 2020 namen de studenten en docenten van Juweelontwerp en Vrije Kunsten hun intrek in dit indrukwekkend gebouw, waarvan een gedeelte zal gedeeld worden met de opleiding PXL Digital. De gloednieuwe en moderne infrastructuur zal zowel onderwijs, onderzoek als innovatie in de Beeldende Kunsten optimaal tot zijn recht laten komen.

Your image

Het Smell Lab, een uniek atelier binnen alle kunstopleidingen over heel de wereld!

Your image

De Black Box, de optimale donkere ruimte voor video opnames en performances.

Een korte introductie van al onze ateliers binnen PXL MAD School of Arts Vrije Kunsten

De tijd, haar kunstbeleving en de technologie evolueren snel. 


Heb je het lef om verder te denken dan de traditionele kunstvormen, 
 maar deze ook mee te nemen in toekomstige innovatieve kunstwerken? 
 

 Wij dagen je uit om jezelf en de wereld beter te leren kennen en hierop artistiek in te spelen. 

Schrijf je in voor een infoles en/of toelatingsproef of stuur ons gewoon een berichtje met je vraag.

OPEN LAB DOCENTEN TEAM

Professionele kunstenaars met jarenlange ervaring leren je het noodzakelijke.

Peter de Cupere

dr. Peter de Cupere

Coördinator Open SensesLab 
Docent Smell, Food & Tactile Art

Peter de Cupere is gekend voor zijn geurinstallaties, geursculpturen en -schilderijen. Hij maakt daarnaast ook video's waarbij het geurzintuig en de tastzin centraal staan. 

Wereldwijd wordt hij gewaardeerd voor zijn olfactorische (geurkunst) werken. Zo ontving hij in 2018 de prestigieuze 'Art and Olfaction Award for Contribution to Scent Culture Award for his lifetime and ongoing achievements' uitgereikt in Londen door the Institute Art and Olfaction uit Los Angeles. 
Peter de Cupere stelde tentoon in verschillende internationale tentoonstellingen zoals de Biënnale van Havana (CU) in 2015. Zijn werken bevinden zich in belangrijke kunstcollecties en musea waaronder het S.M.A.K. Hij gaf lezingen en workshops op symposia, universiteiten en kunstscholen van Berlijn tot N.Y. Zijn werken werden beschreven in veel internationale kunstmagazines en newspapers waaronder de NY Times. In 2016 publiceerde hij zijn eerste grote overzichtsboek 'Peter de Cupere, Scent in Context, Olfactory Art' welke met 472 pagina's en meer dan 700 werken ondertussen een standaard naslagwerk is geworden. 

In 2019 behaalde hij zijn doctoraatstitel aan de UHasselt, de VUB en PXL MAD Research voor zijn onderzoek naar hoe geur contextdrager en -gever kan zijn van het kunstwerk en hoe deze als concept in het werk gebruikt kan worden. 

www.peterdecupere.art

Frank Theys

Frank Theys

Coördinator Vrije Kunsten
Docent Video & New Media Art

Frank Theys is film- en theatermaker, schrijver en beeldend kunstenaar. Hij studeerde filosofie aan de VUB en beeldende kunst in Brussel en woont en werkt in Brussel en Amsterdam. 

Zijn audiovisuele werk varieert van video- en interactieve installaties tot documentaire, experimentele film- en theatervoorstellingen. Zijn films werden gelauwerd met verschillende internationale prijzen zoals de eerste prijs op de film- en videofestivals van Locarno, Montbéliard en Novi Sad en behoren tot de collecties van o.a. The Museum of Modern Art (MOMA), New York, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK), Gent; het Museum voor Hedendaagse Kunst (MuHKA), Antwerpen; The Museum for the Moving Image, New York, en het Centre National de la Cinématographie, Parijs. 

Frank Theys was medeoprichter van Argos (Brussel), centrum voor kunst en media van Dziga, Belgisch gilde van mediakunstenaars. Hij doceerde audiovisuele kunsten aan LUCA Brussel en Gent,  DasArts, Masters in the Performing Arts aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en kunstfilosofie aan de KABK ArtScience Interfaculteit in Den Haag. 

Hij was gastdocent en docent aan meer dan 30 universiteiten, film- en kunstscholen over de hele wereld.

www.escautville.org/frank-theys

Jan Carlier

Carina Gosselé

Docente Performance Art

Carina Gosselé is performance-, video- en installatie kunstenares, studeerde aan de Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten te Antwerpen en het Hoger Instituut, University of Fine Arts, Santa Cruz, Tenerife en the Art Students League NYC, USA. Ze woont en werkt in Antwerpen. 

Carina was medeoprichtster van het kunstenaarscollectief PBU (Political Broadcast Unit), waar ze het politieke en culturele klimaat onderzochten.  Ook met de groep ‘Eyejacked’ realiseerde ze verschillende site-specific video-installaties en performances. 
Samen met Michael Laird onderzoekt ze de grenzen van journalistiek en kunst in de docu-tainment “Cui Bono, Who Benefits?”. 
Met Koenraad Claes richtte ze het CasaBlanca Collective op waar geïmproviseerde scenario's deel van uitmaken.
In haar solo-performances staan geheugen, transformatie en ritueel centraal.

Carina's werk was onder meer te bezichtigen in het MAS, het Museum Dhondt-Dhaenens, Verbeke Foundation, De Bijl-Zoersel, Recyclart-Brussel, Het Modemuseum te Antwerpen, Factor 44, de putten van Ekeren en NICC. In het buitenland stelde ze tentoon in Z-Gallery-NYC, NEXT Art Fair-Chicago, Art Fair- Amsterdam, London Biënale, Londen, Keulen en Düsseldorf, University of Chester, Festival break 2.4-Ljubljana, Tetem- Enschede, Exit Art-NYC  

www.carinagossele.com